A pohárról

Mi is az üveg?

Szakzsargonnal élve az üveg egy szobahőmérsékleten szilárd folyadék.

Miben is különbözik az éttermekben használt pohár, kehely az otthon megszokottól? Több fontos eltérést is tapasztalhatunk, ha megvizsgáljuk ezt a kérdést. Az éttermekben és hotelekben használatos poharakat és kelyheket már a tervezés fázisában úgy alakítják ki, hogy a lehető leghosszabb élettartam párosuljon a hibátlan funkcionalitással. A kelyhek és poharak falvastagságának növelésével növelhető a tartósság. Ez egy pontig elég is, de van egy határ, amit nem jó átlépni, mert a túlságosan vastagfalú pohár és kehely már nem szép és funkcionális. Más megoldás is kínálkozik arra, hogy egy kehely vagy pohár szép, karcsú és magas legyen, de tartósságát is megőrizze. Ez pedig a temperálás.

Mi is a temperálás?

Mikor a poharak és kelyhek elkészülnek, a csomagolás előtt kapnak egy speciális hőgörbével előállított kezelést. Ezt temperáló kemencében végzik. Ennek eredményeképpen a poharakat és kelyheket feszültségmentesítik. Ezzel jelentősen megnő az élettartamuk. Ha egyszer el fognak törni, nem szilánkosan törnek, hanem hálósan és ezzel csökkentik a balesetveszélyt. Persze nincs minden üveggyárnak temperáló kemencéje, hiszen ez plusz beruházás és persze az elfogyasztott földgáz is jelentős költség. Ezért a temperált poharaknak és kelyheknek nemcsak az élettartamuk, hanem az áruk is magasabb a hagyományosnál. Kelyhek esetében sokszor elég, ha csak a száját temperálják. Ez a csorbulás ellen véd.

A másik fontos különbség a funkciókban rejlik. Nem minden háztartásban használnak a vörösbornak vörösboros poharat, a fehérbornak fehérboros poharat, a desszertbornak desszertboros poharat vagy külön poharat a gyümölcslének, víznek. Viszont az éttermi vendéglátásban az alap a három pohár az alapterítékben, a vörösboros pohárnak, a fehérboros pohárnak és a vizespohárnak az asztalon kell lennie. Nem is beszélve a ritkábban használt desszertboros vagy rose-s poharakról. Hasonló különbség tapasztalható a pezsgős vagy pálinkás poharak esetében is. A vendéglátásban a pezsgőhöz célszerűbb a pezsgős flőte használata, mert egy tálcán sokkal több fér el a flőtéből mint a pezsgős csészéből, a pálinka pedig a talpas pohárban jobban élvezhető (elsősorban a kehely formája az aromákat koncentrálja), mint egy egyszerű talp nélküli pálinkás pohárban.

Pohár szavunk eredetét sokan a szláv nyelvekhez, míg mások a sumérok nyelvéhez kötik. A cseh és a szlovák nyelvben teljes a formai és kiejtésbeli egyezés, a horvát pehár, illetve a sumér pahár esetében már nem beszélhetük tökéletes egyezésről.

A tárgy, a fogalom, melyet a pohár szó jelöl, tulajdonképpen egy felül nyitott, általában felfelé szélesedő ivóedény, melynek funkcióját a történelem hajnalán még a természetben talált, e célra alkalmas tárgyak is betölthették.

A kagyló héja, a patás állatok üreges szarva, átalakított, megmunkált növényi termések (pl. tök, dinnye) mind-mind alkalmasak a pohár szerepkörének betöltésére, vagyis a folyadék összegyűjtésére, ideiglenes tárolására, majd elfogyasztására.

A mai értelemben vett (üveg) poharat Európában csak az üveggyártás kialakulása óta találunk, azelőtt fakupák, fapoharak, majd fémből, égetett agyagból készült kupa, serleg, korsó, csésze, bögre, pohár segítették a folyadékok civilizált elfogyasztását. Bizonyos értelemben az ösidők óta használt, állatbőr alapanyagú kulacs is ide tartozik, mert bár sem formája, sem anyaga, sem megjelenése nem hasonlít a poháréhoz, funkcióik csaknem azonosak.

A pohár alapanyagául szolgáló üveg az egyik legérdekesebb, a legváltozatosabb megjelenési formával rendelkező ipari alapanyagunk. Az üvegnek sok ezer fajtáját különböztetjük meg, amelyek közül a gyakorlati életben mindössze néhány tucatnyival találkozhatunk.

Közmondások, szólások, kifejezések is kapcsolódnak a pohár szóhoz, vagy mint mérőeszköz, mértékegység, vagy mint az italfogyasztás eszközeként értelmezve:

  • Betelt a pohár
  • Csordultig van a pohár
  • Félig tele, vagy félig üres a pohár?
  • Öntsünk tiszta vizet a pohárba
  • A pohár fenekére néz
  • Sűrűn emelgeti a poharát
  • Elbírja a poharat, de a gyűszűt nem
  • Könnyű a pohár mellett vitézkedni
  • Poharazni
  • Az utolsó csepp a pohárban

Vissza a főoldalra