Pálinkás pohárból többféle formát, alakot és rendeltetést különíthetünk el. A pálinkafélék – vagyis az égetett szeszek – kóstolására, ízlelgetésére legelterjedtebb, s valóban a legalkalmasabb a talpas, kehelyszerű, alul öblösebb, felfelé keskenyedő pálinkakóstoló pohár.
E pohárfajta azért végezheti nemes feladatát közmegelégedésre, mert az alsó, öblös rész oldalafalára enyhe mozgatással felvive a nedűt, annak illatanyagai, aromái betöltik a pálinkás pohár belső terét, majd e gőzök a levegőnél könnyebb mivoltuk révén a kissé szűkülő felső részbe hatolnak, ahol összeterelődve tisztán és kellő sűrűséggel állnak érzékszerveink rendelkezésére. E pálinkás pohár-fajta talpa ugyanakkor megakadályozza, hogy kezünk melegének hatása a pohár tartalmát természetellenes mértékű párolgásra kényszerítse, ugyanis a pálinka kóstolására legkedvezőbb hőfoktartomány a 18-20 Celsius fok.
Régen az egyszerűbb vendéglőkben, a háztartásokban – ahol elsődleges szempont volt az olcsó ár és a tartósság – vastag falú, erős, talpas vagy talp nélküli, felfelé bővülő, hat-, hét, vagy nyolcszögletű alapú csonka kúp formájú poharak voltak használatosak, melyeket a köznyelv stampedli névvel illetett. E típus talpas változata szükségmegoldásként még csemegeborok, könnyű asztali vörösborok kóstolására is megteszi, de elsődleges, valóban rendeltetésszerű használata valóban a pálinkaneműek kötetlen, nem szakértői minőségben folytatott fogyasztásához kötődik.
A képek alatt található linkre kattintva webshopunkon akár meg is tudják rendelni az itt felsorolt kiváló minőségű poharainkat.

Shot-os pohár, 50cl – teletöltve, magassága 71 mm, átm. 57 mm.

Shot pohár, 35 cl, magassága 71 mm, átm. 43 mm.

Shotos pohár, 60 cc, magassága 88 mm, átm. 50 mm.

Shot pohár, 35 cl, magassága 71 mm, átm. 43 mm.