Pálinkás pohárból többféle formát, alakot és rendeltetést különíthetünk el. A pálinkafélék – vagyis az égetett szeszek – kóstolására, ízlelgetésére legelterjedtebb, s valóban a legalkalmasabb  a talpas, kehelyszerű, alul öblösebb, felfelé keskenyedő pálinkakóstoló pohár.

E pohárfajta azért végezheti nemes feladatát közmegelégedésre, mert az alsó, öblös rész oldalafalára enyhe mozgatással felvive a nedűt, annak illatanyagai, aromái betöltik a pálinkás pohár belső terét, majd e gőzök a levegőnél könnyebb mivoltuk révén a kissé szűkülő felső részbe hatolnak, ahol összeterelődve tisztán és kellő sűrűséggel állnak érzékszerveink rendelkezésére. E pálinkás pohár-fajta talpa ugyanakkor megakadályozza, hogy kezünk melegének hatása a pohár tartalmát természetellenes mértékű párolgásra kényszerítse, ugyanis a pálinka kóstolására legkedvezőbb hőfoktartomány a 18-20 Celsius fok.

Régen az egyszerűbb vendéglőkben, a háztartásokban – ahol elsődleges szempont volt az olcsó ár és a tartósság – vastag falú, erős, talpas vagy talp nélküli, felfelé bővülő, hat-, hét, vagy nyolcszögletű alapú csonka kúp formájú poharak voltak használatosak, melyeket a köznyelv stampedli névvel illetett. E típus talpas változata szükségmegoldásként még csemegeborok, könnyű asztali vörösborok kóstolására is megteszi, de elsődleges, valóban rendeltetésszerű használata valóban a pálinkaneműek kötetlen, nem szakértői minőségben folytatott fogyasztásához kötődik.
 
A képek alatt található linkre kattintva webshopunkon akár meg is tudják rendelni az itt felsorolt kiváló minőségű poharainkat.
Indro shotos, pálinkás pohár 50 cc
Indro shotos, pohár 50 cc
Shot-os pohár, 50cl – teletöltve, magassága 71 mm, átm. 57 mm.
Junior shot-os, pálinkás pohár 35 cc
Junior shot-os, pálinkás pohár 35 cc
Shot pohár, 35 cl, magassága 71 mm, átm. 43 mm.
Senior shot-os, pálinkás pohár 60 cc, mérték jellel is
Senior shot-os, pálinkás pohár 60 cc, mérték jellel is
Shotos pohár, 60 cc, magassága 88 mm, átm. 50 mm.
Junior shot-os, pálinkás pohár 35 cc, mérték jellel
Junior shot-os, pálinkás pohár 35 cc, mérték jellel
Shot pohár, 35 cl, magassága 71 mm, átm. 43 mm.

Vissza a főoldalra