A vizes poharak felhasználási területeik szerint lehetnek kicsik jellemzően 1 dl-től 2 dl-ig ezeket a poharakat gyermekek használják bölcsődékben és óvodákban. Ezek a kis poharak lehetnek temperáltak amik biztonságosabbak elejtés, eltörés esetén mert nem szilánkosra törnek és kisebb valószínűséggel okozhatnak balesetet mint a hagyományos szódaüveg poharak. A temperálás egy olyan hőkezelés amivel a kész poharat egy speciális hő görbe alapján szoba hőmérsékletről először felhevítik majd lassan lehűtik az eredménye pedig az, hogy a pohárban lévő gyártási feszültséget csökkentik.
Felnőttek esetében a vizes pohár már nagyobb jellemzően 2-3 dl, itt is szerencsésebb a temperált poharak használata de erre már kevesen fordítanak gondot. Formájukat tekintve a vizes poharak lehetnek párhuzamos falú poharak, vagy felfelé szélesedő de minden esetben vastag falú poharak.
A képek alatt található linkre kattintva webshopunkon akár meg is tudják rendelni az itt felsorolt kiváló minőségű poharainkat.
Mi a temperálás?
Mikor a poharak és kelyhek elkészülnek, a csomagolás előtt kapnak egy speciális hőgörbével előállított kezelést. Ezt temperáló kemencében végzik. Ennek eredményeképpen a poharakat és kelyheket feszültségmentesítik. Ezzel jelentősen megnő az élettartamuk. Ha egyszer el fognak törni, nem szilánkosan törnek, hanem hálósan és ezzel csökkentik a balesetveszélyt. Persze nincs minden üveggyárnak temperáló kemencéje, hiszen ez plusz beruházás és persze az elfogyasztott földgáz is jelentős költség. Ezért a temperált poharaknak és kelyheknek nemcsak az élettartamuk, hanem az áruk is magasabb a hagyományosnál. Kelyhek esetében sokszor elég, ha csak a száját temperálják. Ez a csorbulás ellen véd.