A kakas farka – cock’s tail nemcsak lányoknak

Alapból fehér vagy csokibarna. Az ínyenc hölgyek számára vonzó lehet a különleges színekkel feldobott, sárgában játszó vagy épp rózsaszín.
A különlegeset kedvelők málnás, mentás vagy akár citromos ízben is elérhetik. És bár a méret sosem számít – dehogyisnem! -lehet kicsi, közepes nagy, sőt akár túlméretes is.
Eggyel bármelyik típusból elboldogul a még a legvisszafogottabb hölgyismerősöm is, de az ínyencek kettővel sőt akár hárommal is elbánnak.
Hiszen ki tagadna meg  magától némi kényeztetést, főleg ha – mi másról, mint -finom, jéghideg koktélról van szó. Hiszen a cock’s tail vagyis a kakas farka a forró nyári napok egyik legkedveltebb itala.

„A koktél különböző szeszes¬italokból, cukorból, vízből és keserűkből kevert kitűnő, élénk ital.” – ezt a meghatározást olvashatták a 1806-ban a „The Balance and Columbián Repositori” napilapban az amerikai olvasók, bár nem kizárt, hogy az első „írásos emlék” előtt már hatszáz évvel korábban kevertek szesz tartalmú italokat az ínyencek néhány főúri európai udvarban. Az összetevőket ismerő mixerek képesek voltak valóságos íz- és színkavalkádot is előállítani. Erről, a kakas vagy páva farkára emlékeztető színegyvelegről kapta a nevét a kevert ital, vagyis a koktél.

A keverés nem ész nélküli kutyulást jelent

Kifinomult íz- és szépérzék kell a koktél keveréshez, néhány mixer szerint ők a pohár festői. 80-100 féle alapkoktél létezik, melyeket a vendég hangulata, ízlése és a bártender tapasztalata alapján lehet végtelen számúra bővíteni.
Lajsz András, a debreceni születésű ismert mixer terebélyes fához hasonlítja a koktélok családját. A törzs a bázisital, ami lehet vodka, rum, tequila, whiskey, vagy valamilyen párlat. Az ágai a likőrök és ízesítő anyagok, a levelei pedig a díszítések.

Bárvendégböl ágyvendég

Egy Debrecen szerte közismert, de névtelenséget kérő mixer a kulisszatitkok mögé is betekintést enged. Több mint tíz éve áll a pult mögött, sokféle vendéggel volt már dolga.

A bárpult mögött állva egyszerre kell pszichológusnak, orvosnak és széles látókörű, nyelveket beszélő társalkodónak is lenni. Ha ez szaktudással párosul, akkor a vendég jól érzi magát, szívesen fogyaszt. Azt mondja, hogy azokat szereti a legjobban, akik beszélgetnek néhány percet vele, majd rábízzák a döntést. Ilyen esetben, főleg ha törzsvendégről van szó, fel tud építeni egy egész esetét.

Lágyabb italokkal kezd, később beleerősít, majd a hangulattól függően lezár. Azt mondja, hogy a férfiak öntudatosabbak, a hölgyek jobban hagyják magukat vezetni. A magányosan, esetleg barátnőjével érkező ismeretlen hölgyre mindig külön figyelmet  fordít. Ha úgy látja, hogy szükség van erre, igyekszik partnere lenni, mindent elkövet, hogy kellemes estéje legyen a vendégnek.

Megérzi, hogy mikor kell társalogni és mikor kell egyedül hagyni. Arra azonban többszöri kérdésre sem válaszol: tudja-e már az este kezdetén, hogy a bárvendégből lesz-e ágyvendég is hajnalban. Azt mondja, hogy mindig a partner szabja meg a határokat.

forrás: Debreceni Városközpont Magazin