Pálinkáspohár

Pálinkás pohárból többféle formát, alakot és rendeltetést különíthetünkj el. A pálinkafélék – vagyis az égetett szeszek – kóstolására, ízlelgetésére legelterjedtebb, s valóban a legalkalmasabb  a talpas, kehelyszerű, alul öblösebb, felfelé keskenyedő pálinkakóstoló pohár.

chateau_nouveau_parlatos_kehely_90_ml

 

E pohárfajta azért végezheti nemes feladatát közmegelégedésre, mert az alsó, öblös rész oldalafalára enyhe mozgatással felvive a nedűt, annak illatanyagai, aromái betöltik a pálinkás pohár belső terét, majd e gőzök a levegőnél könnyebb mivoltuk révén a kissé szűkülő felső részbe hatolnak, ahol összeterelődve tisztán és kellő sűrűséggel állnak érzékszerveink rendelkezésére. E pálinkáspohár-fajta talpa ugyanakkor megakadályozza, hogy kezünk melegének hatása a pohár tartalmát természetellenes mértékű párolgásra kényszerítse, ugyanis a pálinka kóstolására legkedvezőbb hőfoktartomány a 18-20 Celsius fok.

 

Régen az egyszerűbb vendéglőkben, a háztartásokban – ahol elsődleges szempont volt az olcsó ár és a tartósság – vastag falú, erős, talpas vagy talp nélküli, felfelé bővülő, hat-, hét, vagy nyolcszögletű alapú csonka kúp formájú poharak voltak használatosak, melyeket a köznyelv stampedli névvel illetett. E típus talpas változata szükségmegoldásként még csemegeborok, könnyű asztali vörösborok kóstolására is megteszi, de elsődleges, valóban rendeltetésszerű használata valóban a pálinkaneműek kötetlen, nem szakértői minőségben folytatott fogyasztásához kötődik.

Senior shot-os pohár 60 milliliter

Junior shot-os pohár 35 ml-es