Borospoharak

 

 Elsőre talán sznobságnak tűník a borospoharakkal foglalkozni, hisz többségünknek sem pénzünk sem helyünk nincs rá, hogy minden bortípusnak ideálisan megfelelő pohárkollekciót tartsunk. Nincs is szándékom a borospohártudomány sötét bugyraiba beleásni magam, mindössze néhány alapigazságot szeretnék leírni.
Igaz volt annak is varázsa amikor gimnazistaként csavarhúzóval vagy motor-gyertyakulccsal (Hofinak puszta ujjal is ment) beütöttük a palackba a dugót és kézről-kézre járatva a flaskát kortyoltuk az alkoholt, de valljuk be csilingelő kelyhes üvegpohárból azért mégis más az élmény.
A pohár közvetítőeszköz, ami formát ad a bornak. Megmutatja annak színét (zöldesfehér, aranysárga, halványrózsaszín, cseresznye, piros, vörös, lila, rubin ..), gyöngyöződését, olajosságát. A látványon túl a megfelelő felületű pohár kellő kipárolgást biztosít a bornak, így megismerhetjük a bor valódi illatát.
Nézzük lépésenként a legfontosabb alapszabályokat.

  • Talpas pohár. Nem csak esztétikus de gyakorlatias is. A száránál tartott pohárban a bor nem veszi át a kéz melegét, így az sokáig a felszolgált hőmérsékleten marad.
  • Átlátszó, mintázat nélküli. Csak a tökéletesen átlátszó, tiszta pohárba töltött bor színében gyönyörködhetünk igazán.
  • Tulipán forma. Az ilyen alakú pohárba biztonsággal forgathatjuk a bort anélkül, hogy kilöttyenne. A megforgatott bor a kipárolgás miatt intenzívebb illatot áraszt, a pohár falára felkenődött glicerin gótikus jellegű koronát rajzolhat. Ezek önmagukban is élvezetesek de hasznos információt is hordoznak a borról.

A legáltalánosabb borospohár a francia borversenyeken régóta hagyományosan alkalmazott  OIV (L’organisation internationale de la vigne et vin). Alkalmas Fehér és vörösborok kóstolására egyaránt (borversenyeken is használják). Aki egy szettet tartana otthon érdemes ilyet beszereznie. Ennél karcsúbb poharak már kifejezetten könnyű fehérborokhoz ajánlottak. Viszont ha a fehérborunk már testesebb többéves érlelésű akkor hasonló de kisebb kehelyformájút válasszunk. A vörösborok viszont épp ellenkezőleg öblösebb formában érzik jól magukat. A tömény desszert- valamint a magas alkoholtartalmú (Anadlúz jellegű) borokat már jóval kisebb a szájuknál kicsit kifelé hajló cherry-s poharakban ajánlott kóstolni.
Egy másik megközelítésben: Burgundis (Spiegelau Vino GrandeBallon Bourgogne) és Bordóis (Spiegelau Vino Grande Magnum Bordeaux) poharakat ismerünk. Az előbbiek inkább öblösek míg az utóbbiak karcsúbbak, néha szájuk kissé kifelé forduló. Ennek oka, hogy a bordói borok tanin-gazdagok míg a burgindiak tanin-szegények.
Egy újvidéki borkóstolón szereztem be ezt a fenti képen is látható poharat, én azóta leggyakrabban ezt használom.

 

forrás: borissza.eu szerző: Csaba